C1 · Konjunktiv I Vergangenheit

Konjunktiv I (Vergangenheit): habe/sei + Partizip II (dolaylı aktarımda geçmiş)

Dolaylı aktarımda geçmiş, Konjunktiv I’in birleşik biçimiyle kurulur: »er habe … Partizip II« (haben-fiilleri) ve »er sei … Partizip II« (sein-fiilleri). Ör. »Ich habe gearbeitet« → »Er sagte, er habe gearbeitet«; »Ich bin gekommen« → »Er sagte, er sei gekommen«. Doğru biçimi alıştırmada bulacaksın. Tüm içerik Almancadır.

Tanıma: doğrudanı dolaylı geçmişle eşleştir.

Eşleşen: 0 / 6
Direkte Rede
Indirekt (Vergangenheit)
Bundan sonra ne yapabilirsin?
C1 · KONJUNKTIV 1 VERGANGENHEIT
Konjunktiv I Geçmiş Zaman: C1 İndirekte Rede Alıştırmaları

Dolaylı anlatımda (indirekte Rede) geçmişte olan bir şeyi aktarırken Konjunktiv I’in geçmiş biçimini kullanırsın. Yapı sabittir: “sein” ya da “haben” fiilinin Konjunktiv I hâli + Partizip II. Yani Perfekt’i alıp yardımcı fiili Konjunktiv I’e çevirirsin. Doğrudan cümle “Sie sagte: ‘Ich bin gekommen'” iken, dolaylı aktarım “Sie sagte, sie sei gekommen” olur. Hareket bildirmeyen fiillerde “haben” devreye girer: “Er behauptete, er habe das Buch gelesen.” Söyleyen geçmişte konuşsa bile tek bir geçmiş Konjunktiv I biçimi yeter; ayrıca “sei”/”habe” biçimleri Indikativ’den ayrıldığı için tarafsız, mesafeli bir aktarım tonu yaratır ve haber dilinde sık karşına çıkar.

📌
Altın kural: Dolaylı anlatımın geçmişi TEK biçimdir: habe/sei + Partizip II: “er habe gesagt“, “sie sei gegangen.”

Her soruyu yanıtladığında anında geri bildirim alırsın: doğru “sei” mi yoksa “habe” mi seçtiğini, Partizip II’yi doğru kurup kurmadığını ve nedenini açıklamasıyla görürsün. Böylece yalnızca sonucu değil, kuralın mantığını da pekiştirirsin. Konjunktiv I geçmiş zaman; Goethe ve telc C1’in yazılı ve sözlü bölümlerinde, TestDaF ve DSH’de bir kaynağı kendi sözünden ayırarak aktarman gerektiğinde işine yarar. Bir makaleyi özetlerken, bir röportajı naklederken ya da akademik metinde başkasının iddiasını verirken bu biçimi rahatça kurabilmen, adım adım gelişir.

Kısa cevap

Konjunktiv I Vergangenheit alıştırmasında ne var?

Konjunktiv I Vergangenheit alıştırması C1 seviyesindedir ve 5 adımdan oluşur; toplam 30 soru içerir: 6 eşleştirme, 18 çoktan seçmeli soru ve 6 boşluk doldurma.

Adımlar sırasıyla: Eşleştir · Biçim · Ersatz · Richtig/Falsch · Yaz.

Her cevaptan sonra anında geri bildirim verilir; alıştırma tarayıcıda çalışır, üyelik veya kurulum gerektirmez ve ücretsizdir.

Konjunktiv I Vergangenheit konusunu nereden çalışabilirim?

Bu alıştırmanın konu anlatımı Konjunktiv I — Almanca Dolaylı Anlatım (indirekte Rede, C1) sayfasındadır. Kuralı oradan okuduktan sonra bu sayfadaki 30 soruyla pekiştirebilirsin.

🎮
Bu konuyu oyunla pekiştir
Rede-Meister — Dolaylı Anlatım Oyunu — Er sagt, er sei krank — Konjunktiv I biçimini dört şıktan bul. Ücretsiz, kayıt yok.
▶ Oyna

Yeni Almanca içeriklerinden ilk siz haberdar olun

Yeni ders, sınav kaynağı ve çalışma materyali yayınlandığında e-postanıza kısa bir bildirim gönderelim. İstediğiniz an çıkabilirsiniz.

Doç. Dr. Y. Emre Sarı · almancaeskisehir.com