Son Haberler
Anasayfa / B2-C1 / Avrupa Dil Seviyesi Skalası

Avrupa Dil Seviyesi Skalası

Sevgili arkadaşlar, bir dil öğrenmeye başladığımızda  karşılaştığımız ilk soru hangi seviyede eğitim almak istediğimizdir. Ancak dil eğitimi ile çokta yakından ilişki halinde olmayan insanlarımızın buna cevap verebilmesi zor olmakta.Bu noktada sizlere yardımcı olabilmek için bir yazı hazırlamak istedim.

 

Dil Seviyeleri ne anlama geliyor?

 

avrupa dil skalası

Başlangıç Seviyesi                  Orta Seviye                      İleri Seviye

 

Temel dil kullanımı
A1 A2
Bu düzeydeki bir kimse, somut ihtiyaçlara yönelik bilinen günlük yaşamdaki olağan ifadeleri ve oldukça basit cümleleri anlayabilir ve kullanabilir. Kendini ve başkalarını tanıtabilir ve başka kişilere onlar hakkında “ nerede oturdukları, kimleri tanıdıkları ya da ne tür şeylere sahip oldukları gibi – sorular yöneltebilir ve cevap verebilir. Bu düzeydeki bir kimse, doğrudan kendisi için önem arz eden alanlarla bağlantılı cümleleri ve sıkça kullanılan ifadeleri (örn. şahsı ve ailesine yönelik bilgiler, alış veriş, iş, yakın çevre) anlayabilir. Aşina olduğu ve bilindik şeyler hakkında basit ve doğrudan bilgi alış verişinin söz konusu olduğu basit ve rutin durumlarda iletişim kurabilir.
Bağımsız dil kullanımı
B1 B2
Konuşmalarda açık bir standart dil kullanıldığında ve iş, okul, boş zaman etkinlikleri vb. bilinen şeyler söz konusu olduğunda, konuşmanın önemli noktalarını anlayabilir. Almanca’nın konuşulduğu bölgelere seyahatlerinde karşılaştığı durumların üstesinden gelebilir. Aşina olduğu konularda ve ilgi duyduğu alanlarda konuları ilişkilendirerek ifade edebilir. Deneyimlerini, hayallerini, beklentilerini ve hedeflerini anlatabilir. Somut ve soyut konular hakkındaki karmaşık metinlerin içeriğini ana hatlarıyla anlayabilir; kendi branşı söz konusu olduğunda, bu alanlardaki tartışmaları da anlayabilir. Anadili Almanca olanlarla yapacağı sıradan konuşmalarda önemli bir sıkıntı çekmeden iki tarafın da birbirlerini anlayabilecekleri şekilde, spontane ve akıcı bir şekilde kendini ifade edebilir. Geniş bir konu yelpazesinde fikirlerini açık ve detaylı şekilde beyan edebilir.
 
Yetkin dil kullanımı
C1 C2
Bu düzeydeki bir kimse, çeşitli konulardaki zengin içerikli ve uzun metinleri anlayabilir ve mantıksal bağlantıları kavrayabilir. Kelimeleri sık sık belirgin bir şekilde aramak zorunda kalmaksızın, kendisini spontane ve akıcı bir şekilde ifade edebilir. Dili gerek toplumsal hayatında, gerekse iş hayatında veya mesleki eğitim ve yüksek öğrenimde etkili ve esnek bir şekilde kullanabilir. Karmaşık konular hakkında açık ve belirli bir düzen içinde detaylı görüş bildirebilir ve bu sırada farklı stratejilerle diğer metinlerle gerektiği şekilde bağlantı kurabilir. Bu düzeydeki bir kimse, pratik olarak okuduğu veya duyduğu her şeyi zorlanmadan anlayabilir. Çeşitli yazılı ve sözlü kaynaklardan aldığı bilgileri özetleyebilir, gerekçelendirebilir ve açıklamalı bir şekilde sunabilir. Fazla düşünmeden, oldukça akıcı ve doğru olarak kendini ifade edebilir, karmaşık konularda da anlamlardaki ince farklılıkları belirgin bir şekilde ifade edebilir.

Hakkında Emre SARI

Cevapla